dijous, 20 de novembre del 2008

RAó 26: MAI DEIXARAN D'IMPOSAR-NOS EL CASTELLÀ, MALMETENT EL CATALÀ COM A CONSEQÜÈNCIA.


Com dic sovint, les raons ens les van donant ells mateixos. I com dic sovint també els espanyols mai ens deixaran en pau. L’Espanya plurinacional que voldrien alguns és més difícil d’aconseguir que la independència de Catalunya.
I és que la mentalitat espanyola sembla no haver evolucionat gaire des de la mort del ‘caudillo’. I és que les lleis lingüístiques espanyoles del segle XXI són gairebé les mateixes que en èpoques del 'caudillo'.
La democràcia dels primers anys de democràcia ens va fer pensar que la cosa aniria a millor. Però a ple 2008 resulta que les lleis que protegeixen l’hegemonia del castellà han crescut. Si l’any passat eren 149 ara n’hi ha 151. I la única llei que protegeix el català no s’aplica!! Per por? No sé per què!
Les autoritats espanyoles no s’estan per a protegir les llengües de l’estat espanyol. S’estan només per a continuar imposant, protegint i garantint l’hegemonia de la llengua castellana a tot el territori espanyol.
Els darrers mesos han creat dues noves lleis amb aquesta finalitat.
No cal dir que la única manera de desempallegar-nos d’aquest greu problema, d’aquesta constant i eterna amenaça és la independència.

Segons l’article de directe.cat aquestes són les lleis:
“el Reial Decret 1079/2008, de 27 del juny (veure document del BOE) en què amplia l'etiquetatge en castellà en el mercat de pernils i paletes; el Reial Decret 1644/2008, de 10 d'octubre (veure document del BOE), en què totes les màquines distribuïdes en territori espanyol han de tenir el manual d'instruccions i totes les informacions i advertiments verbals que hi hagi al damunt de les màquines com a mínim en castellà; finalment, el Reial Decret 1246/2008, del 18 de juliol (veure document del BOE), que és la derogació de l'anterior decret del 1995 on torna a insistir no només en l'etiquetatge i instruccions, sinó també en tota la documentació oficial per avalar els productes veterinaris.”

L’article sobre aquestes noves lleis per al castellà les trobes aquí:
http://www.directe.cat/article/151-lleis-obliguen-a-etiquetar-en-castella-a-lestat-espanyol-10827

2 comentaris:

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Ui, no en son dues les noves lleis sinó tres!
En l'article anglès he tingut temps de rectificar-ho.

Anònim ha dit...

Ei Miquel,

Molt bo el teu blog. Jo també vaig viure un temps als Països Baixos.

M'ha fet gràcia llegir-te.

sort i endavant

Jordi
tavallera@gmail.com