dimecres, 25 de juliol del 2007

Raó 16: Perque català no sigui una llengua minoritària: independència

A www.directe.cat he llegit un article que diu que Barcelona esdevindrà capital dels diaris europeus en llengües minoritàries el 2009. El català evidenment també hi és representat per diaris catalans.

La gràcia és que una llengua parlada com a llengua materna per uns 7 milions d'habitants i que pertany a un territori d'uns 11 milions d'habitants com és el català pertangui a les llengües 'minoritàries'.

Què vol dir 'llengua minoritària'. Que una minoria la parla?

7 milions som una minoria?

Perque aleshores el danès, el norueg el txec i moltes llengües europees més s'haurien d'afegir al llistat de llengües minoritàries.


Està clar que la única raó per la qual el català és llengua minoritària és perque el nostre país no té sobirania. I per aquesta raó, encara avui, a l'any 2007, el català és una llengua minoritària. Per manca de protecció, per decrets de Madrid, per manca d'atenció de les pròpies autoritats catalanes, perque la classe burgesa catalana passa de la cultura i la llengua catalanes. Però sobretot perque a Espanya hi ha molta gent que vol espanyolitzar la nostra terra. Són la gent intolerant que no vol que tinguem propies seleccions esportives, que protesten i es queixen de que a Catalunya no parlem prou bé la seva llengua (és que ells parlen la nostra a Madrid?), que es creuen que és normal obligar-nos a nosaltres a aprendre la seva llengua i no podrien entendre que nosaltres els obliguessim a ells a parlar la nostra sense viure a la nostra terra, és la gent que ens boicoteja, la que ens castiga evitant que les inversions estatals vinguin a Catalunya, la que ens posa negres als mitjans de comunicació, gent que veuen la identitat catalana com una cosa lletja en comptes de bonica.

Si Catalunya fos un país independent, la llengua catalana no seria una llengua minoritària.
Es per aquesta raó que Catalunya ha d'optar per la independència.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ola!

em dic alba i tinc 14 anys ja u se tu tambe deus pensar que a aquesta edat no em puc deantar per un partit politic o un altre pero si vols que et digui la veritat desde que anava a quart de primaria que tinc pensaments independentistes!!!

Aquest any he fet un curset d'angles a anglaterra i vaig estar amb molts espanyols que sempre que parlava amb alguna amiga catalana el catala, em deien maleducada perque ells no m'entenien i segons ells, si estan ells davant haig de parlar en castella. Pro el que jo els hi deia es que si jo parlava amb una persona perque s'havien d'assabentar ells del que deia!

Tambe va haver algun d'ells que fins i tot va dir que el catala era una llengua inutil ja que tots els catalans saben parlar castella pero no tots els castellans saben parlar catala.
Jo li vaig dir que si aquet era el problema que aprenguessin catala i ja està. La veritat es que em va saber molt de greu el que em va dir i si vols que et digui la veritat no vaig saber ben be que contestar-li.

Ahh! per cert!!m'encanta la teva web!!!

Att; albetta*

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Hola Alba,
Noia, ets molt jove, però si t’interessa això doncs endavant. No hi ha res de dolent.
Allò que et va dir aquella noia castellana no és veritat. No tothom que parla català entén o parla el castellà.
Aquí a Holanda hi ha fills de parelles mixtes de catalans i holandesos que no parlen castellà però sí català. I a cada país en deu haver. Els catalans de França no parlen castellà. Els catalanoparlants d’Alguer tampoc. De manera que ja tenim com a mínim un mig milió de catalanoparlants que no parlen castellà.

Es veritat que a Espanya als catalans ens obliguen a aprendre el castellà, mentre que no vivim en terres de parla castellana i en canvi nosaltres no podem obligar a ningú que no visqui en terres catalanoparlants a aprendre el català. Això demostra que la situació Espanyola no és ni democràtica ni justa.

Una castellanoparlant que et digui aquestes coses no es mereix que tú li parlis en la seva llengua.
Jo m’he trobat a castellans que m’atacaren també per ser català i defendre la meva llengua i la meva cultura. A aquesta gent simplement els deixo de parlar en castellà. Què s’han cregut? Els maleducats són ells per posar-se xulos.
Tú ets catalana i seria absurd parlar amb un català en castellà. Si en un curs d’anglès hi ha dos finlandesos, entre ells parlaran finlandès. Això no té res a veure amb bona o mala educació. Es qüestió de lògica. Precisament el poble que més ho fa això són els castellans. Aquí a Holanda també. Prefereixen parlar castellà que cap altra llengua. I si poden parlen tot el dia en castellà en comptes que holandès.

Si un castellà et diu que el català és una llengua inútil pregunta-li si ell/ella és feixista. Si entén que el que està dient forma part de la mentalitat nazi d’en Franco, que gràcies a la agressió militar i amb l’ajut de Hitler i Mussolini van aconseguir abolir la Generalitat de Catalunya i prohibir la llengua catalana, amb la qual cosa van intentar que la llengua catalana es convertís en una llengua inútil.

Evidentment el català els castellans no el defendran. Nosaltres, els catalans hem de defendre’l. I som nosaltres que hem de fer del català una llengua útil. I útil ho serà el dia que deixem de parlar castellà a Catalunya.
Jo he decidit de no parlar castellà a Catalunya i m’en surto bastant bé. A excepció d’una vegada que una noia hongaresa no parlava res més (ni anglès, ni francès ni alemany ni res, només castellà).

Mentre els catalans no exigim que tot sigui en català em temo que malauradament el català no es pot considerar una llengua 100% útil. Per això hem de fer pinya i lluitar per aconseguir que a Catalunya TOT sigui en Català.

I no crec que sent part d’Espanya ho aconseguim, perque aquest país està ple de garrulos que no entenen que la llengua espanyola no té perquè ser la llengua de tots. Que això que han decidit ells no quadra amb el que altres pensem. Dins d’Espanya no aconseguirem mai que els Espanyols ens deixin en pau. Els Espanyols mai arribaran a un nivell de civilització i civisme com els Suïssos o els Belgues.
Ja ens ho podem treure del cap això.

La mentalitat colonitzadora continuarà. Per això necessitem separar-nos d’Espanya.

Sovint els Espanyols utilitzen l’argument de que el català és una llengua tan insignificant, amb tans pocs parlants.
En primer lloc, si fos per aquest argument, deixem-nos d’òsties, passem del castellà i aprenguem a parlar anglès, que és la única llengua internacional que hi ha. Per parlar amb 300 milions de desgraciats millor parlar l’idioma d’en Bush. No?
Però és que aquest argument és estúpid. Les llengües són maques. La gent inculta a la qual els estorben que s’en vagin a pastar. El català és una llengua maquíssima. Es la 9a llengua més parlada a Europa, el 19% de la població d’Espanya el parla. Que no és tan poc.
I hi ha moltes llengues parlades per menys gent que no pas el català. I també són llengües maques. A més és maquissim anar a un indret i veure que tot és en una altra llengua. Es molt enriquidor. Inspira perque és diferent. Ser diferent és divertit.
Si tot fos igual el món seria avorridissim.

Jo t’aconsellaria no gastar males energies amb gent així, que t’ataca per parlar la teva pròpia llengua. Aparta-te’n. Dona’ls-hi l’esquena, ni un mot. No val la pena, no els convenceras mai. Amb gent que respecti la teva catalanitat sí que pots xerrar. El respecte és essencial. Jo respecto a tothom. Però no puc respectar a qui no em respecta a mí.

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Acabo de rebre un comentari insultant-me de coses que prefereixo no mencionar. Jo intento no insultar. Sé que a vegades se m'escapa. Però missatges d'anònims insultant-me personalment no els posaré. Demano a tothom que llegeixi el meu blog que si us plau deixi comentaris amb arguments no amb insults.