divendres, 31 de desembre del 2010

Raó 38: Per tenir TRIPADVISOR en català, necessitem un estat propi


Fa temps vaig escriure un article sobre els pitjors hotels d'Amsterdam. Déu n'hi do. En aquest article vaig aconsellar els lectors de comprovar quines havien estat les vivències d'altres turistes a la pàgina Tripadvisor (http://blogs.ccrtvi.com/catalanspelmon.php?itemid=34034&catid=1259). A mi, que visc a Amsterdam ja fa 18 anys, ni se'm va acudir que aquesta pàgina no podia existir en català, i tampoc vaig pensar si tenien una política respecte llengües que no tenen el suport d'un estat. Doncs sí.
Una lectora em va comentar que els comentaris en català els treuen!
Si us fixeu en les possibilitats d'idiomes les han posat per estat. És a dir, no esculls un idioma sinó un estat. És curiós que una web pensada per tota la població del planeta, que viatja a qualsevol país del planeta hagi fet una divisió per estat. Curiós i il·lògic. Els idiomes no coincideixen amb els estats, seria més lògic fer una divisió per idioma. Si parles alemany què importa si ets a Suïssa, Bèlgica, Alemanya o Àustria? I si ets canadenc però parles francès, quin sentit té anar a la web del Canadà, hauràs d'anar a la web de França per trobar-la en la teva llengua. El mateix passa amb la llengua anglesa. No cal posar Estats Units o Anglaterra, seria millor que hi hagués un botó per la llengua anglesa. De fet, el país d'on ets no importa, importa el país a on vas, i suposadament la gent viatja a molts països. I la info la vols en el teu idioma. Bé, tot plegat seria molt més senzill d'organitzar-ho per idioma...

El cas és que estats com Noruega amb només 4,5 milions d'habitants tenen una web pròpia en llengua autòctona i els catalans amb 9,5 milions de parlants, però sense estat propi no només no en tenim, els comentaris que hi posem amb tota la bona intenció ens els tiren a la brossa!!!

No hi ha cap mena de dubte que aquí tenim un nou exemple que amb un estat propi se solucionaria amb un tres i no res. Sense un estat propi hem de continuar amb l'activisme, gastant hores d'esforços sense cap garantia de que es faci justícia.
I després els catalans voten a les eleccions partits autonomistes que diuen que 'ara no toca'. Quin país normal diu que ara no toca tenir la sobirania d'un estat propi?
Quin país renuncia a tenir les eines necessàries per a poder protegir-se, dir la seva i participar al debat de l'economia europea i global? La unió fa la força, ésser engolit per un altre porta a la desaparició. Els catalans encara no han despertat. Els nostres drets continuen sense tenir un estat que els defengui. Ara, però, tot això ja no és només culpa de la manca de consideració dels altres, ara sobretot és culpa nostra.

11 comentaris:

Krles ha dit...

Andorra és un estat independent que té el català per llengua oficial. Potser els senyors de TripAdvisor ho desconeixen...

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Ja, Andorra.
Andorra és un estat... ben estrany. No els interessa entrar a la UE.
No sé si fan gaire pel català. És veritat que és un estat independent. Però no sé si és que no fan res perquè el català sigui reconegut internacionalment (com a més que un dialecte) o és que ningú sap que existeixen i ningú els fa cas!
És curiós que ni al principat de Catalunya ni a cap altre indret de parla catalana hi ha una web de la SEAT en català (tampoc de cap altra marca de cotxes). En canvi a Andorra sí que hi és en català.
Potser Andorra és massa petit perquè Tripadvisor faci una web especial per Andorra. Pot ser que Tripadvisor no sàpiga ni que existeix Andorra. Però vist el cas de la SEAT està clar que pesen més 70.000 habitants d'un estat independent (Andorra) que no pas 9,5 milions de catalanoparlants escampats per territori d'Espanya i França.

Xavier Lafarga i Maduell ha dit...

Hola companys,
Parlant de Tripadvisor, us puc dir que jo també m'he trobat en un cas semblant. Els hi vaig escriure una ressenya d'un parell d'hotels on havia estat amb tota mena de detalls i amb fotografies i al cap d'uns dies em contesten que no pudien publicar-ho a la web perquè estava en Català (o al menys en una llengua que no acceptaven). Vàren invitar-me a reescriure-ho tot en la llengua oficial del país on jo residia. D'ençà aquell dia que els he envio tots els meus comentaris en Anglès. També em fot molt que quan entres a qualsevol pàgina web de viatges o d'altres i et demanen el país on vius, curiosament no hi aparaeix mai Catalunya, aleshores dic que sóc d'Andorra i si ho accepten, bé i si no, doncs no m'interesa.

Salut i endavant amb la nostra independència!

Toni ha dit...

Ei Miquel, fa anys que et segueixo i celebro que hagis tornat a publicar en aquest blog. Quan arribarà la propera raó?

Al meu blog recomano el teu

http://in.directe.cat/toni-fernandez/blog/5222/sobirania-fiscal

M'agradaria saber la teva opinió.

Salut i avant!

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Gràcies company!
Malauradament no tinc molt de temps perquè estic estudiant, però avui he afegit una nova raó.
Salutacions
Miquel

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Hola Toni!
Trobo que tens un bon bloc. Moltes coses que dius són opinions personals, com veus tu la situació, quina sensació et fa, com et sents en aquest país del que pertanys i en aquest estat que ens vol tenir com qui té una aranya en un pot de vidre i vol veure com es va morint.
Al meu bloc també hi ha reflexions personals, però és d'un caire diferent, jo no vull parlar de la meva persona, només anar sumant arguments. És una col.lecció d'arguments. Sé que es podria fer millor, però bé, jo tampoc sóc un bon escriptor ni ho pretenc.
Bé, si em tornes a llegir i vols dir la teva endavant! Ja em miraré els teus articles.
Salutacions!

Anònim ha dit...

Gran razón para que cataluña sea independiente.
Si no tienes tantos argumentos para llenar las 100 razones, cambia el nombre del blog, pero no pongas estupideces para rellenar.

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Per tu és una estupidesa que Tripadvisor prohibeixi els comentaris en català. Està clar què en penses tu del català. Ja parlaries d'una altra manera si prohibissin la llengua de Franco.
No ho és pas, una estupidesa, és greu, és un exemple més.
No cal pas arribar a 1000 raons. Amb les raons que ja he donat ja en tenim més que suficient. Gràcies per la suggerència. Passi-ho bé!

animadora infantil ha dit...

Trobo que el fons negre i lletres blanques fa un reflexe que costa de llegir.No seria millor un fons claret i lletres negres?

No defalleixia en donar raons. Poc a poc arribarà.

Miquel Marzabal Galano ha dit...

Hola!
Gràcies pel comentari. Pot ser cosa de la teva pantalla, però si a la teva pantalla és difícil de llegir també ho serà per altra gent. Ho canviaré quan pugui.
No creguis que no hi ha noves raons ni que jo no tingui ganes d'escriure, hi ha moltes raons noves, i tinc ganes d'escriure, però no tinc temps perquè estic treballant i estudiant al mateix temps i vaig de bòlit.
Miquel

Anònim ha dit...

Ja tenim 25.000 signatures!

https://www.change.org/es/peticiones/tripadvisores-permeteu-l-%C3%BAs-del-catal%C3%A0-per-escriure-ressenyes-i-opinions